این روزها به دلیل تغییر سبک زندگی و نوع تغذیه و استرس های زندگی شهری، بیماری هایی شبیه فشارخون در بین عموم مردم بسیار شایع گردیده است. این بیماری در بین تمامی طیف های سنی مشاهده شده و مربوط به سن یا جنسیت خاصی نمی شود. با این توضیحات می توان وجود یک فشارسنج مناسب در خانه، محل کار، مدرسه، دانشگاه و... را الزامی دانست. وجود یک دستگاه فشارسنج برای افراد سالمند و افرادی که سابقه بیماری دارند کاملاً ضروری است و باید در بازه های زمانی مشخص به وسیله این دستگاه فشارشان کنترل شود.
فشارسنج های مختلفی با کاربردها و مزایای متفاوت در بازار موجود می باشند؛ اما اگر بخواهیم آن ها را به دو دسته اصلی تقسیم کنیم می توان فشارسنج 1. عقربه ای بازویی و 2. دیجیتالی را نام برد.
عملکرد کلی در تمام فشارسنج ها تقریباً یکسان است. این دستگاه با گرفتن نبض شخص، سطح بالای فشار یا فشار ماکزیمم و سطح پایین فشار یعنی همان فشار مینیمم را اندازه گیری می کند.
فشارخون در واقع نشان می دهد که خون با چه فشاری پمپاژ شده و به دیواره رگ ها برخورد می کند و هر چقدر این میزان بالاتر باشد نشان می دهد مشکلی در پمپاژ خون و یا دیواره رگ ها وجود دارد.
وقتی فشار را اندازه گیری می کنیم دو عدد به دست می آید و فشار به وسیله همین دو عدد اعلام می گردد؛ مثلا زمانی که می گوییم فشار 12 بر روی 7 است، عدد 12 فشار ماکزیمم و عدد 7 را فشار مینیمم می نامند. در واقع فشار ماکزیمم مربوط به زمانی است که قلب، خون را با فشار به داخل سرخرگ آئورت می راند و فشار مینیمم مربوط به زمانی است که قلب در بین دو ضربان در حال استراحت است.
فشار خون مناسب برای هر سن، موقعیت جسمی و روحی متفاوت است؛ اما بطور کلی برای افرادی که سابقه بیماری و فشار خون ندارند و یا در سن جوانی و میانسالی هستند فشار 12 بر روی 8 یا 13 بر روی 7 می تواند فشار مناسبی باشد اما این نکته را همواره به یاد داشته باشید که این عدد باز هم به شرایط فرد برمی گردد.
برای استفاده از این فشارسنج ابتدا کاف آن را به طوری که دو انگشت به راحتی بین کاف و بازو قرار بگیرد به روی بازو (بالای آرنج) می بندیم. سپس گوشی فشارسنج را زیر آن روی نبض قرار می دهیم(طبق تصویر زیر). پس از آن پوار و گیج را در دو دست می گیریم و با پوار کاف را باد می کنیم. تا زمانی که صدای نبض فرد از گوشی شنیده نشود چند بار دیگر نیز پمپاژ می کنیم تا گیج حدود 170 قرار بگیرد. به آرامی پیچ پوار را باز می کنیم تا سرعت 2 میلیمتر جیوه بر ثانیه هوای داخل کاف خارج شود. زمانی که از گوشی اولین صدای ضربان قلب شنیده شد آن عدد بر روی گیج فشار ماکزیمم در نظر گرفته شده و زمانی که با پیشرفت عقربه صدای ضربان قطع شود، عدد مشاهده شده بر روی گیج فشار، مینیمم محسوب می گردد.
با توجه به حساس بودن این اعداد، سالم بودن فشارسنج و انجام صحیح عملیات فشارگیری بسیار مهم است.
کاف فشارسنج باید متناسب با سن فرد و جثه او در نظر گرفته شود. کاف های فشارسنج شامل کاف بزرگسال، کاف اطفال و کاف نوزاد می شود.
کاف فشارسنج دیجیتالی بازویی را بر روی بازوی شخص می بندیم و دکمه استارت را فشار می دهیم و منتظر می مانیم تا فشارسنج پمپاژ گردیده و عملیات فشارگیری را انجام دهد. زمانی که پمپاژ متوقف شد، دو عدد فشار مینیمم و ماکزیمم روی صفحه نمایشگر نمایان می گردد. برخی از مدل های فشارسنج، ضربان قلب را نیز نمایش می دهند.
فشارسنج دیجیتالی بازویی و مچی هر دو به صورت مشابه کار می کنند و تفاوت آن ها فقط در محل بسته شدن کاف است.
با توجه به توضیحات داده شده می بینید که کار با فشارسنج دیجیتالی بسیار ساده تر می باشد ولی سوالی که اینجا پیش می آید این است که فشارسنج دیجیتالی بهتر است یا عقربه ای بازویی؟
فشارسنج های دیجیتالی علاوه بر سهولت کاربری نیازی به گوشی فشارسنج ندارند و در انواع مختلف آن ها آپشن هایی در نظر گرفته شده که بسیار کمک کننده است. این آپشن ها شامل سخنگو بودن فشارسنج است که مناسب افراد نابینا، افراد سالمند و یا بی سواد است. اما با وجود پیشرفت تکنولوژی همچنان مشاهده می کنیم که در تمامی مراکز درمانی، بیمارستانی و مطب ها، پزشکان و پرستاران از فشارسنج عقربه ای بازویی استفاده می کنند. دلیل آن که کادر درمان، فشارسنج عقربه ای بازویی را برای کار حساس خود انتخاب کردند، دقت بالاتر فشارسنج های آنالوگ عقربه ای بازویی نسبت به فشارسنج های دیجیتالی است.
بر طبق آمار و تحقیقات انجام شده فشارسنج های عقربه ای بازویی تا 90% موارد فشار را صحیح نشان می دهند و این موضوع نشان دهنده برتری این فشارسنج نسبت به فشارسنج دیجیتالی است.
امیدواریم ما انسان های نسل جدید با به کارگیری عادت های ورزشی و تغذیه ای مناسب و انجام مراقبه ها و استراحت ذهنی برای کاهش استرس بتوانیم با بیماری قرن خود مبارزه کرده و آن را ریشه کن کنیم.
نظرات خود را بیان کنید
ارسال نظر