آموزش کار با دستگاه فشار سنج

  • 0 نظر
  • 4581 بازدید
  • یکشنبه 31 شهریور 1398

آموزش کار با دستگاه فشار سنج;
آموزش کار با دستگاه فشار سنج
4.12 از 5 بوسیله 58 رای
به یاد داشته باشید که فشار خون هیچ نشانه ای ندارد پس شما باید مرتب فشارتان را چک کنید و از آن قافل نشوید چقدر با فشار خون و انواع آن آشنا هستید؟

در مطلب قبل با انواع دستگاه های فشار خون آشنا شدیم و فهمیدیم به طور کلی دو نوع دستگاه فشار سنج آنالوگ و دیجیتال داریم که هر کدام انواع مختلی دارند.در این مطلب می خواهیم با روش اندازه گیری فشار خون به وسیله دستگاه های آنالوگ آشنا شویم دستگاه های آنالوگ به دو نوع عقربه ای و جیوه ای تققسیم می شوند که در کل اجزا و روش اندازه گیریشان مثل هم است .

 

اجزای تشکیل دهنده فشار سنج های آنالوگ:

  اموزش کار با دستگاه های فشار سنج -1

کاف

کاف یک روکش پارچه ای دارد که دو لایه و مستطیل شکل است و حدود 60 سانتی متر طول دارد کاف دور بازوی فرد بسته می شود و خاصیت ارتجاعی ندارد.اندازه کاف خیلی مهم است اگر اندازه کاف بزرگتر یا گوچکتر از بازوی فرد باشد فشار خون را به درستی نشان نمی دهد.

 

کیسه هوا
یک کیسه لاستیکی و قابل انبساط است که درون بازوبند قرار دارد .کیسه هوا قابل مشاهده نیست معمولا اندازه عرض کیسه هوا 15-13 سانتی متر است و طول آن 35-30 سانتی متر است.

 

لوله های لاستیکی
دو لوله از کیسه هوا خارج می شوند.یکی از لوله ها به پمپ و دیگری به مانومتر (جیوه ای یا عقربه ای) وصل می شود.فقط هوا در لوله لاستیکی و کیسه ی هوای بازوبند جریان دارد.

 

پمپ لاستیکی ،دریچه و پیچ تنظیم هوا
این پمپ به انتهای یکی از لوله های لاستیکی وصل می شود و از کیسه به لوله دوم لاستیکی و از انتهای لوله دوم به مانومتر (فشار سنج) وصل است.یک دریچه کنترل روی پمپ قرار دارد که به وسیله یک پیچ باز و بسته می شود.پر کردن کیسه هوا به صورت دستی با تنظیم پیچ فلزی انجام می شود. وقتی کیسه پر می شود پیچ را ببندید مشاهده می کنید که سطح جیوه در فشار سنج جیوه ای یا عقربه در فشار سنج عقربه ای تابت می ماند و زمانی که پیچ را باز میکنید سطح جیوه پایین می آید یا عقربه فشار سنج به عقب می رود.

 

مانومتر
مانومتر برای سنجش و نمایش فشار خون بیمار استفاده می شود.مانومتر بر حسب دستگاه یا جیوه ای با عقربه ای .

 

 

گوشی پزشکی

گوشی پزشکی که از سه قسمت انتهای گوشی ،لوله لاستیکی و دیافراگم (سر گوشی) تشکیل شده است .در انتهای گوشی دو لوله فلزی با لایه های پلاستیکی تشکیل شده که در گوش قرار می گیرد .لوله های لاستیکی از یک طرف به دیافراگم وصل است و از یک طرف به دوتا گوشی وصل می شود. دیافراگم صفحه فلزی است که به انتهای لوله لاستیکی متصل است.

 

  آموزش کار با فشار سنج -1

 

مخزن جيوه(در فشار سنج جیوه ای)
مخزن جيوه در انتهاي دستگاه و داخل لوله شيشه اي قرار دارد و داراي يك پيچ تنظيم است ورود و خروج جيوه را به داخل لوله شيشه اي تنظيم مي كند. قبل از اندازه گيري فشار خون بايد پيچ مخزن جيوه باز شود تا اجازه دهد جيوه به درون لوله راه يابد. در زماني كه هيچ فشاري وجود ندارد سطح جيوه در لوله بايد بر روي صفر باشد. پس از خاتمه اندازه گيري بايد دستگاه را كج نمود تا جيوه درون لوله به سمت مخزن هدايت شود و سپس پيچ مخزن را بست تا در زماني كه از دستگاه استفاده نمي شود جيوه در لوله باقي نماند.

 

لوله شيشه اي(در فشار سنج جیوه ای)
اين لوله درون يك محفظه فلزي قرار دارد كه برحسب ميليمتر جيوه و به فاصله هاي 10 ميليمتر جيوه درجه بندي شده است. با باد كردن كيسه هوا، در صورتي كه پيچ مخزن جيوه باز باشد، جيوه به درون لوله راه يافته و بالا ميرود و با تخليه باد كيسة هوا، سطح جيوه در لوله پايين مي آيد. ميزان فشار را ميتوان از روي سطح جيوه در لوله مدرج خواند. چون سطح جيوه به صورت هلالي در لوله قرار دارد براي خواندن ميزان فشار خون بايد بالاترين نقطه هلال جيوه در ستون را در نظر گرفت. در دستگاه عقربه اي به جاي مخزن جيوه و لولة شيشه اي از يك فشارسنج عقربه اي استفاده شده است كه با يك فنر كار ميكند و بقيه قسمتهاي آن مشابه دستگاه جيوه اي است.

 

طرز کار دستگاه فشار سنج 

1 ساعت قبل ار فشار گرفتن بیمار نباید فعالیت شدید بدنی داشته باشد ،نباید سیگار بکشد ،غذا و کافئین هم نخورده باشد تا حد ممکن محل فشار گرفتن سرد نباشد چون باعت افزایش جزیی فشار خون می شود
بهتر است فشار خون را از دست راست بگیرید .
فرد یا در حالت نشته قرار بگیرد یا خوابیده اگر در حالت نشسته است باید پشتش را به یک تکه گاه تکه دهد.
دست راست فرد را روی میز یا تخت قرار دهید و آستین لباس او اگر بلند است باید جمع شود
بازو بند را به دور بازوی فرد ببندید نه خیلی محکم و نه خیلی سفت به گونه ای که بالای آن فضایی به اندازه به انگشت خالی بماند. کاف باید به گونه ای بسته شود که انتهای آن 2.30 سانتی متر بالاتر از آرانج بسته شود.
اگر از فشار سنج جیوه ای استفاده میکنید ستون جیوه به صورت عمودی باید در مقابل چشمانتان باشد.
اگر از فشار سنج جیوه ای استفاده میکنید باید پیچ مخزن جیوه را باز کنید
توجه داشته باشید که عقربه یا سطح جیوه حتمی روی صفر باشد.
گوشی را در گوش بگذارید و دیافراگم را روی سرخ رگ بازوی فرد قرار دهید دیفراگم را باید زیر کاف قرار دهید طوری که لوله پلاستیکی آن از داخل آرنج عبور کند .مانتور را با همان دستی که کاف به آن بسته شده است بگیرید.
روی پمپ را فشار دهید و کیسه هوای بازو بند را باد کنید تا عقربه یا جیوه به 13 درجه بالای فشار سیستماتیک معمول شما برسد اگر فشار فرد را نمی دانید حدودا باید به بیست برسد .
پیچ را به آرامی باز کنید در این هنگام صدای قلب خود را می شنوید ، اولین صدای ضربانی که می شنوید صدای فشار سیستولی است .
به آهستگی فشار را پایین بیاورید تا زمانی که صدا مبهم شود وقتی صدایی نشندید آن عدد یکه می بینید فشار دیاستولی است.

اگر شما می خواهید از دستگاه فشار سنج آنالوگ استفاده کنید شما می توانید انواع آن را از فروشگاه تجهیزات پزشکی خریداری کنید. این را به یاد داشته باشید که فشار خون هیچ نشانه ای ندارد پس شما باید مرتب فشارتان را چک کنید و از آن قافل نشوید.
چقدر با فشار خون و انواع آن آشنا هستید؟

 

اگر تجربه کار با دستگاه فشار سنج عقربه ای یا جیوه ای را دارید خوشحال میشویم تجربیات خود را با ما در میان بگذارید همچنین می توانید سوالات خود را در زمینه کار با انواع دستگاه های فشار سنج از ما بپرسید...

 

 

  آموزش کار با فشار سنج 2 -1

 

 

 برای اطلاعات بیشتر در زمینه تجهیزات پزشکی در تهران با ما در تماس باشید. همچنین برای خرید تجهیزات پزشکی مانند ماسک بند دار ، اسپری الکل ، ژل لوبریکانت پلی ژل ، دستکش نخی ، تشک ویلچر ، پد الکلی ، ساکشن رومیزی و ... می توانید؛ به لیست محصولات سایت رادطب کو مراجعه کنید.

 

نظرات خود را بیان کنید

ارسال نظر

  7     +   =   21