چاقی و تاثیرات مخرب آن در سلامت جسمی

  • 0 نظر
  • 2880 بازدید
  • یکشنبه 31 شهریور 1398

چاقی و تاثیرات مخرب آن در سلامت جسمی;
چاقی و تاثیرات مخرب آن در سلامت جسمی
3.54 از 5 بوسیله 40 رای
عوارض چاقی از افزایـش خطـر مرگ زودرس گرفته تا بیماری های مزمن جدی که باعث کاهش کیفیت کلی زندگی می شود را دربر می گیرد. اضافه وزن و چاقی در مقایسه با کم وزنی مرگ و میر بیشتری در بر می گیرد . این موضوع تمام کشـورهای پردرآمد و بیشتر کشورهای با درآمد متوسط را شامل می شود. اضافه وزن و چاقی پنجمین عامل خطر مرگ و مر در دنیاست.

یکی از بارزترین مشکلات بهداشت عمومی جهان امروز چاقی است و مشکل اساسی این جاست که در عین آشکار بودن مورد غفلت قرار می گیرد. در گذشته، چاقی را نشانه سلامتی و رفاه می دانستند البته این نگرش هنوز در برخی از فرهنگ ها به چشم می خورد ،خیلی از افراد ملاک زیبایی برایشان چاقی است ولی واقعیت این است که  چاقی یک بیماری مزمن است که همه سنی و همه قشری را در بر گرفته است.

 

 

  چاقی  و عوارض آن -1

 

چاقی چیست؟ 

چاقی بیماری مزمنی است که در نتیجه عدم تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی مصرف شده در بدن ما اتفاق افتاده است و بافت چربی بیش از حد طبیعی در بدن فرد انباشته شده باشد. در واقع ما سه نـوع وزن داريـم : 1. وزن ايـده آل 2. وزن مناسب 3.وزن سلامتي . وزن مناسب  همان وزنی است که براساس mm به دست می آید، وزن ايـده آل 10درصد پايين تر است و وزن سلامتي 10 درصد بالاتر از آن مي باشد .وزن خوب برای افراد زیر 30 سال وزن ایده آل است،وزن خوب برای افراد بالای 50 سال وزن سلامتی است و برای افراد30 تا50 سال وزن مناسب است.

 

 

  چاقی و عوارض آن -1

با محاسبه شاخص توده بدنی(MBi) می توانید مقدار اضافه وزن و وزن ایده آل خود را محاسبه کنید. BMI با تقسیم کردن وزن (بر حسب کیلوگرم) بر قد (بر حسب متر به توان ۲) به دست می آید
در یک تقسیم بندی چاقی به دو دسته تقسیم می شود:


چاقی هایپرپالزیک - چاقی هایپرتروفیک

 

چاقی هایپرپالزیک: در این چاقی تعداد سلول های چربی افزایش می یابد. تعداد اولیه سلول های چربی بدن هر فرد به رژیم غذایی مادر در دوران بارداری و تغذیه در کودکی بستگی دارد. کالری اضافی در طول مراحل تکامل می تواند به شکل گیری و افزایش تعداد سلول های چربی منجر شود. از آنجا که افزایش تعداد سلول های چربی در دوران بزرگسالی به سختی اتفاق می افتد، می توان گفت " چاقی هایپرپالزیک از دوران کودکی آغاز می شود.

 

 چاقی هایپرتروفیک: در این چاقی ، اندازه سلول های چربی افزایش می یابد. معموالً توزیع چربی در این نوع چاقی در شکم بیشتر است. معموالً چاقی در بزرگسالی با افزایش تعداد سلول های چربی اتفاق می افتد. افراد مبتال به چاقی هایپرپالزیک معموالً سخت تر وزن کم می کنند. هنگام کاهش وزن تنها اندازه سلول ها کم می شود شما می توانید با استفاده از تجهیزات پزشکی در تهران از چاقی خود بکاهید.

 

  چاقی  و عوارض آن -1

 

 

علل اضافه وزن و چاقی

 

علت اصلی اضافـه وزن و چاقی، عـدم تعـادل بیـن کالری هایی که دریافت می کند و کالری هـایی که مصرف می کند.(فعایت های روزانه و ورزش) . کاهش فعالیـت فیزیکی ناشـی از زندگی ،شغل های پشت میزی و بی تحرک  بیشـتر شـغلها ،تغییر سـبک حمل و نقل و افزایش شهرنشـینی و از آن طرف مصـرف زیـاد غذاهای پرکالری و غذاهای فست فودی  منجـر بـه افزایـش ناسـالم وزن می شـود.

 

  چاقی و عوارض آن -1

 از چه تجهیزات پزشکی در تهران می توانیم استفاده کنیم و از چاقی خود بکاهیم؟

 افزایش سن

از علل چاقی افزایش سن است با افزایش سن (حدوداً بعد از 40 سالگي) چون سوخت و ساز بدن کم می شود در نتیجه مقدار کالری روزانه کم می شود.به همین علت است که برخی می گویند خوراک و فعالیتشان مثل قبل است ولی اضافه وزن پیدا کرده اند این فراد باید یا میزان مصرف غذایشان را کم کنند یا فعالیتشان را زیاد کنند.

 

جنس

سرعت متابولیسم پایه(سوخت و ساز) در مردان بیش از زنان است. مردان توان عضلاني بیشتری دارند. بنابراین سرعت متابولیسم در نتیجه میزان کالری لازم برای انجام فعالیتهای پایه در مردان بیش از زنان است و بنابر این چاقي در زنان بیش از مردان مي باشد.

 

 میزان فعالیت

فعالیت فیزیکي و ورزش نه تنها باعث کاهش اشتها در افراد چاق مي شود بلکه توانایي بدن در سوخت و ساز و مصرف کردن مواد خصوصاً چربیها را افزایش مي دهد. مهمترین علت بروز چاقي در سالهای اخیر کاهش فعالیت فیزیکي شناخته شده است شما می توانید با استفاده از تجهیزات پزشکی در تهران مثل ترازوهای کفی عقربه ای از وزن هر روز خود آگاه باشید.

 

  چاقی و عوارض  آن -1

 

 اختلالات غذایی

خوردن زیاد از هر نوع ماده غذایي مي تواند باعث چاقي گردد. در سالهای اخیر در دسترس بودن غذاهای پرچرب و آماده به همراه کم شدن فعالیت فیزیکي باعث کاهش کالری مورد نیاز افراد شده و بزرگترین عامل رشد ناگهاني محسوب مي شود. عادات بد غذایي در میان اختالالت مختلف تغذیه ایي از اهمیت زیادی برخوردار است، به گونه ای که اگر شخص علاوه بر نیاز روزانه اش حتي یک نان سوخاری(که کالری بسیار کمي دارد) بخورد بعد از 20 سال 5 کیلوگرم اضافه وزن پیدا مي کند با استفاده از ترازوی کفی عقربه ای باشگاهی(طرح سه کا) از وزن خودتان به صورت دقیق مطلع شوید.

 

عوامل ژنتیکی

بسیاری از عوامل هورموني و عصبي که روی تنظیم وزن طبیعي افراد اثر مي گذارد بصورت ژنتیکي تعیین و تنظیم مي شود. (مسیری که توسط آن میزان تغذیه و سیری تنظیم مي گردد(. اختلالات کوچک در این مسیرها مشخصاً باعث افزایش وزن مي شود. تعداد و اندازه سلولهای چربي ، توزیع ناحیه ای چربي و حتي سرعت متابولیسم پایه توسط ژنها تعیین مي شود. نقش ژنها در ایجاد چاقي 80 تا 70 در صد تخمین زده شده است.

 

 

استرس

 استرس عامل دیگری برای چاقی می باشد. تحت شرایط استرس، کورتیـزول آزاد شده و سبب تحریک ترشح انسولین جهت حفـظ قند خون در وضعیت ثابت می شود، لذا اشتها افزایش می یابد.

 

 

  چاقی و عوارض آن -1

 

طعم و مزه

اشتها غذا و مزه آن، پاسخهای لذتبخش را باعث می شوند. تنوع بی پایان غذاهایی که در هر لحظه ای و با قیمت معقول در دســترس هستند، می توانند در دریافت کالری زیاد، دخیل باشند زیرا افراد زمانی که انـواع مختلفی از غذا بـه آنهـا ارائه می شود نسبت به زمانی که فقط یک نــوع غذا ارائه می شود بیشـتر غذا می خورند. به طور طبیعی، وقتی غذایی مصـرف شد اشتیاق و علاقه به مصرف آن کم می شود.

 

  چاقی و عوارض  آن -1

 

مشکلات مالی و اقتصادی

 اقتصاد به دو شکل در فرآیند چاقی مؤثر است:

 

1.در فقر اقتصادی، فرد توجه کمتری به سالمتی و تغذیه خود دارد، علاوه بر این از بین مواد غذایی گزینه های کمتری برای انتخاب دارد و در نتیجه اگر غذای ارزان پر کالری تر باشد، فرد چاق خواهد شد.

 

2.کسانی که از نظر مالی در سطح بالاتری قرار دارند، در صورت فقدان آموزش صحیح، خود را ملزم به بیشتر خوردن می دانند و هنگام خرید، غذاهای گران تر و پرکالری تری را انتخاب می کنند.

 

بیماری و مصرف برخی داروها 

 

پرکاری تیرویید، سندروم پلی سیستیک، مشکلات گوارشی از جمله بیماری هایی هستند که منجر به چاقی می شوند. مصرف داروهای ضدبارداری و هورمونی (کورتون ها) باعث افزایش وزن می شوند. برخی از این داروها عبارتند از پروژسترون  ، استروژن ، هیدروکورتیزون .

 

برخی داروهای ضدافسردگی (داروهای سه حلقه ای) و داروهای روانگردان (درمان اختالالت روانی(، متابولیسم بدن بیمار را کاهش و اشتها را افزایش می دهند، به بیان دیگر مصرف انرژی را در بدن کُند و میل به دریافت انرژی را بیشتر کرده و باعث چاقی می شوند. برخی از آنها عبارتند از: کلوزاپین ،  ایمی پرامین  ، هالوپریدول ، لیتیوم  و مونوآمین ، دسیپرامین.

 

پرخوری - ازدواج

 

علت چاقی پس از ازدواج برای خانم ها و آقایان را می توان به افزایش اشتهای آن ها نسبت داد، ازدواج و برقراری روابط صمیمانه تغییرات زیادی را در سطح هورمون های زنانه و مردانه ایجاد می کند، به عالوه افزایش هورمون های شادی و سرخوشی در بدن برخی افراد افزایش اشتهای ایشان را در پی دارد.

 

عوارض ناشی از چاقی

 

عوارض  چاقی از افزایـش خطـر مرگ زودرس گرفته تا بیماری های مزمن جدی که باعث کاهش کیفیت کلی زندگی می شود را دربر می گیرد. اضافه وزن و چاقی در مقایسه با کم وزنی مرگ و میر بیشتری در بر می گیرد . این موضوع تمام کشـورهای پردرآمد و بیشتر کشورهای با درآمد متوسط را شامل می شود. اضافه وزن و چاقی پنجمین عامل خطر مرگ و مر در دنیاست.

 

بر اساس تحقیقات انجام شده و نظـرات متخصصین در این حوزه، چاقی با عـوارض زیادی همـراه اسـت. بررسی های انجام شده در خصــوص علل موثر در بروز و شـیوع بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و سرطانها نشان می دهد که چاقی از عوامل بسـیار مهـم و جدی در بروز این مشکلات است:

 

 

1.افزایش فشار خون

خطر افزایش فشار خون در افراد چاق 6-5 درصد افزایش می باید. فشار خون بالا با محیط دور کمر و شدت چاقی ارتباط مثبت دارد و بافت چربی در فرد زیاد می شود، این بافت برای زنده ماندن نیاز به اکسیژن و سایر مواد غذایی دارد که باید توسط جریان خون تأمین شود.هر چه نیاز به اکسیژن و مواد مغذی بیشتر شود، حجم خون و مقدار فشاری که روی سیستم گردش خون وارد می شود، افزایش می یابد و هر چه حرکت خون در سیستم گردش خون بیشتر شود، فشار بیشتری بر دیواره ی سرخرگ های شما وارد می شود.

 

2.دیابت نوع دو

بیماري دیابت نوع 2 عارضه اي است مزمن که با مقاومت انسولینی در اندام هاي مختلف و با ترشح ناکافی انسولین توسط پانکراس مرتبط است. در افرادي که استعداد ژنتیکی ابتلاي به این نوع دیابت را دارند، اضافه وزن و چاقی به عنوان اصلی ترین عوامل در ابتلاي به این عارضه مطرح است. شیوع دیابت نوع دو در افراد چاق در مقایسه با افراد لاغر، 100-50 درصد بیشتر است. مطالعات نشان داده اند که اضافه وزن، چاقی، عدم فعالیت فیزیکی و استعمال دخانیات را تقریباً می توان عامل تمامی موارد ابتلا به این نوع دیابت دانست. در واقع دیابت را می توان مهمترین نتیجه پزشکی مرتبط با چاقی دانست. زیرا شیوع آن در افراد چاق بالا بوده و عواقب شدیدي برای سلامتی دارد.

  چاقی و عوارض آن -1

 

3.سکته و بیماری های قلبی

چاقی به ویژه چاقی شکمی با افزایش قابل توجه خطر بیماري هاي قلبی- عروقی همراه است. در افرادي که انباشت چربی در ناحیه شکمی دارند، خطر شکل گیري بیماري هاي قلبی و سکته 5/2 تا 6 درصد بیشتر از افراد با دور کمر طبیعی می باشد. اول اینکه بافت چربی به صـورت بار اضافی برای قلب عمل می کند. این بار اضافه قلب را زودتر از حد معمـول فرسـوده می کند. دوم اینکه بافت چربی در داخل شکم و دور قلب اجازه باز شـدن به ریه ها و قلب را نمی دهد و بدن در حالت کم تنفسی دائمی و کم اکســیژنی می باشد. سوم این که بالا بودن چربی خون در افراد چاق منجر به رسوب آن در دیــواره رگها شده و ریسک سکته قلبی و مغزی را افزایش می دهد.

 

  چاقی و عوارض آن -1

4.نقرص

نقرس عارضه اي رایج در افراد چاق می باشد.  بالا رفتن مقدار اسید اوره خون، باعث رسوب این ماده در مفاصل، مخصوصاً مفصل شست پا می شود و این رسوبات منجر به درد شدید در مفاصل درگیر با این ماده می شود.

 

5. کمردرد و آرتروز مفاصل

چاقی و اضافه وزن، فشار بیشتری را به مفاصل وارد می کند و ساییدگی مفاصل و دیسک کمر در افراد چاق بیشتر و سریع تر اتفاق می افتد.

 

6.ایجاد زخم های پوستی

لایه های پوست بدن افراد چاق روی هم قرار گرفته و در بعضی قسمت ها، پوست در معرض هوا قرار نمی گیرد و تعریق در این قسمت ها باعث بروز زخم های پوستی می شود.

 

7.ناباروری در خانم ها

چاقی در خانم ها، باعث ایجاد اختلال در عملکرد هورمون های زنانه شده و احتمال باروری را در آنها کاهش می دهد. علاوه براین ، از نظر علمی و آماری ارتباط مستقیم وزن کمتر با طول عمر بیشتر به اثبات رسیده است.
-انواع مشخصی از سرطان
براساس تحقیقات انجمن قلب آمریکا، چاقی خطر ابتلا به سرطان را تا 54 درصد افزایش می دهد، البته در مورد خانم ها این خطر بیشتر است.
سرطان رحم( 62% افزایش ابتلا)
سرطان مثانه ( 31% افزایش ابتلا)
سرطان کلیه( 25% افزایش ابتلا)
سرطان دهانه ی رحم( 10% افزایش ابتلا)

سرطان تیروئید ( 9% افزایش ابتلا)
سرطان خون( 9% افزایش ابتلا)
سرطان کبد ( 19% افزایش ابتلا)
سرطان روده ( 10% افزایش ابتلا)
سرطان تخمدان ( 9% افزایش ابتلا)
سرطان سینه ( 5% افزایش ابتلا)

  چاقی  و عوارض آن -1

در این مقاله با تعریف چاقی ،علت آن و مضرات چاقی آشنا شدیم .شاید انگیزه خیلی از شماها از لاغری فقط زیبایی باشد ولی باید بدانید که زیبایی فقط یک طرف قضیه است چیزی که خیلی مهم تر است سلامت شماست. شما باید وزن خود را مرتب کنترل کنید بر اساس شاخص mbi وزن مناسب و مقدار کالری مورد نیاز روزانه خود را حساب کنید و با یک ترازوی مناسب شامل ترازوی کفی عقربه ای و دیگر ترازوهای موجود در منزل، داروخانه ها  ترازو های مراکز باشگاهی مثل ترازوی کفی عقربه ای (باشگاهی) طرح سه کا  ، حداقل دو هفته ای یک بار خودتان را وزن کنید تندرستی پاداش نیک زیستن است، پس به نظر شما وقت آن نرسیده که بشقاب سیب زمینی سرخ کرده را با بشقاب سبزیجات عوض کنید؟؟

 

راد طب  معتبرترین   فروشگاه تجهیزات پزشکی تهران بهترین و باکیفیت ترین محصولات تجهیزات پزشکی را با نازلترین قیمت به شما عزیزات عرضه می کند. همچنین برای خرید تجهیزات پزشکی مانند ماسک بند دار ، اسپری الکل ، ژل لوبریکانت پلی ژل ،
دستکش نخی ، تشک ویلچر ، پد الکلی ، ساکشن رومیزی و ... می توانید؛ به لیست محصولات سایت شرکت راد طب کو مراجعه کنید.

 

نظرات خود را بیان کنید

ارسال نظر

  +     ده   =   هفده